SOLYMONE BLOG

UPKO SENGAJA MENGUNDANG MASAALAH


MORE DEMAND FROM UPKO (English Version)
UPKO Deputy President, Datuk Seri Wilfred Mojilip Bomburing, said what happened to 78 year old Yong Lee Hua a sino-kadazan, was simply outrageous and warrant UPKO seriously reviewing its position in the Barisan Nasional.
However investigation will be carried out whether this issue is just an isolated case, he said.
Actually this case had been highlighted earlier by YB Donald Peter Majuntin and reported by Pemuda Sabah, a blogger vide his blog entitled “ Sabahan Bumi ends up a Permanent Resident “ ">http://pemudasabah.blogspot.com/2008/09/sabahan-bumi-ends-up-as-permanent.html>

To make the story short, a 78-year-old Sino-Kadazan Yong Lee Hua @ Piang Lin holding a Bumiputra Native Certificate who lose her Identity Card last year, found out her status as full-fledged Malaysian being reduced to that of a Permanent Resident by the National Registration Department (NRD).
This happened when she applied for a replacement of her lost green IC card at NRD office. To her nightmare she get a red colour IC, instead.
LEPAS SAPP, UPKO PULA MENGANCAMAN UNTUK MENGKAJI SEMULA KEDUDUKAN UPKO DALAM BN (Malay Version)
Baru-baru ini, saya telah ceritakan dalam blog ini, tindak-tanduk pemimpin UPKO dalam menangani suasana kemelut yang di hadapi oleh BN masa kini. Sejak bermula nya fenomena SAPP cuba meninggalkan BN, UPKO telah menunjukkan keghairahan menyokong tindakan SAPP dalam beberapa perkara yang di usul kan oleh SAPP kepada BN. Terutama sekali isu Pendatang Tanpa Izin (PTI) .
Walau pun perundingan belum selesai, namun akhir nya SAPP telah membuat keputusan berani untuk meninggalkan BN.
UPKO SENGAJA MENGUNDANG MASAALAH
Kini pemimpin-pemimpin UPKO pula nampak nya semacam sengaja mencari fasal dengan BN. Mereka kerap kali mengeluarkan isu yang boleh menimbulkan salah sangka di kalangan komponen parti BN. Terutama sekali dari kontek etika.
Datuk Wilfred Madius Tangau selaku Setiausaha Agung UPKO mempersoalkan kewibawaan ISA. Kini Timbalan President Datuk Wilfred Mojilip pula mengutuk tindakan Jabatan Pendaftaran Negara (NRD), sehingga beliau menyuarakan hasrat untuk mengkaji semula kedudukan UPKO dalam BN.
Sabelum ini, President UPKO pernah juga mengeluarkan sokongan terhadap usul yang menyebabkan SAPP keluar BN. Seada nya, UPKO telah banyak menyuarakan rasa tidak puas hati dengan tingkah laku BN di Sabah masa kini.
PEMIMPIN-PEMIMPIN UPKO PANAS BARAN?
Apa yang menarik hati penulis, ia lah sifat pemimpin-pemimpin UPKO yang cepat melenting bilamana berhadapan dengan isu serius, saperti yang kita hayati bersama, kini. Pada saya, apa jua jenis isu yang melibatkan PTI dan NRD ini memang di kira penting. Melibatkan hal ehwal keselamatan negara. Bukan setakat melibatkan ahli UPKO sahaja, tetapi seluruh rakyat Malaysia.
Bagi saya, selagi Tan Sri Bernard Dompok maseh memegang jawatan dalam Kabinet, maseh ada opysen yang boleh di guna pakai untuk menyelesai masaalah ini. Termasuk perbincangan terbuka dengan Menteri Dalam Negeri atau PM sendiri.
.However, dalam menangani isu berat saperti ini, kita kena fikir masak-masak dan berhati-hati.
Antara lain, Ia nya melibatkan;
1) kebolehan bureaucracy yang pintar dan mempunyai strategi serta taktik yang changgih.
2) Logistik yang kemas lagi moden
3) Mempunyai hubungan yang rapat lagi berintegriti dengan negara-negara yang ada kaitan.
4) Pengelibatan serius, semua pehak termasuk NGOs
Dengan hanya menggunakan platform politik semata-mata, saya pasti ia nya tidak akan menyelesaikan masaalah yang serius lagi komplek ini.
Saperti yang pernah saya syorkan pada Datuk Wilfred Madius, begitu juga cadangan saya untuk Datuk Wilfred Mojilip. Ia itu mereka seharus nya, lebih banyak menekankan usaha yang banyak berkaitan dengan Perancangan Pembangunan daerah Tuaran untuk di kemukakan kepada pehak persekutuan, dari pada banyak membuang masa dengan hal-hal lain .
Untuk cadangan pembangunan contoh, sila rujuk blog saya berjodol “TUARAN SUPER CORRIDORS” (http://ajinbgagah.blogspot.com/).
Tetapi, kalau semua perundingan berakhir dengan jalan buntuh , termasuk permohonan peruntukan untuk pembangunan rakyat Tuaran di ketepikan, maka apa lagi. Jangan buang masa dengan gimik-gimik murahan, join lah PR. Harap-harap kerajaan PR boleh bantu. mana tahu kan?
MENANG SORAK KAMPUNG TERGADAI
Walau pun banyak yang tidak setuju dengan pendapat saya; saya maseh merasa bahawa terlalu banyak berpolitik sehingga membelakangkan Perancangan Pembangunan untuk rakyat, ada lah kerja yang konyol lagi buang masa. Akhir nya “ Kita menang sorak kampung pula tergadai. “ Yang miskin tetap miskin manakala pengangguran akan berlanjutan sepanjang zaman.
0 comments:

VISITORS DETAIL LOCATION

VISITORS GEOFLAGS SINCE AUGUST 26, 2009

SABAH, MALAYSIAN BORNEO - THE LAND BELOW THE WIND

https://www.youtube.com/watch?v=FwwqqEiV0is

National Portal News Onine

Translate

TOTAL PAGES VIEW SINCE 30 DAYS AGO

TRANSLATE TO YOUR LANGUAGE

Solymone

My photo
Tenghilan, TUARAN, Sabah, Malaysia

MY FACEBOOK

VISITORS LOCATION GLOBE

VISITORS NATIONAL FLAG

VISITORS GEOFLAGS BY CITY

WHY I KEEP RE-VISITING SABAH

WHY I KEEP RE-VISITING SABAH
Clicks To Read

IINTERNATIONAL BLOGSPOT

BLOG ARCHIVE

MALAYSIAN BORNEO BLOGGERS

MALAYSIAN BORNEO BLOGGERS

...................................................................

...................................................................
MALAYSIAN
Blog Widget by LinkWithin